Bagaimana untuk membuka kedai dalam talian di Malaysia shopee?

Shopee kini merupakan pasaran dalam talian terbesar di Malaysia. Dengan 47.17 juta lawatan setiap bulan, sudah pasti laman web membeli-belah nombor satu di Malaysia pada tahun 2021.

Kemas kini data terkini akan diperoleh pada tahun 2021

Source: [link]

Populariti Shopee di kalangan pembeli bermaksud satu perkara untuk kedua-dua penjual dan bakal pembeli: peluang untuk menjana wang di platform lebih tinggi daripada di semua pasaran lain.

Walaupun untuk penjual terkecil di Shopee, kemungkinan besar anda akan mendapat lebih banyak perhatian untuk produk dan kedai anda.

Sekiranya anda melihat potensi yang ditawarkan Shopee kepada anda dan ingin mengetahui lebih lanjut mengenai memulakannya, lihat panduan komprehensif ini yang saya sediakan untuk anda.

Apa itu Shopee?

Shopee adalah platform e-dagang yang menghubungkan pembeli dan penjual. Bagi penjual, Shopee bertindak sebagai penyedia teknologi yang membolehkan penjual menunjukkan produk mereka ke pangkalan pengguna Shopee yang sangat besar. Penjual juga mendapat pelbagai ciri di Shopee yang membantu mereka meningkatkan penjualan dan perkhidmatan pelanggan.

Bagi pembeli, Shopee bertindak sebagai orang tengah, menyimpan wang mereka dan menyerahkannya kepada penjual hanya setelah mereka berjaya menerima pesanan.

Walaupun pembeli dan penjual dapat membuat akaun di Shopee secara percuma, Shopee mengenakan bayaran kepada komisen pembayaran dan penjualan kepada penjual. Di Malaysia, pesaing terbesar Shopee adalah Lazada.

Siapa yang boleh menjual di Shopee Malaysia?

Sesiapa sahaja yang mempunyai kad pengenalan atau pasport dan nombor telefon Malaysia boleh menjual di Shopee Malaysia. Anda tidak perlu menjadi perniagaan berdaftar untuk menjual di Shopee.

Apa yang anda boleh jual di Shopee Malaysia?

Anda boleh menjual hampir apa sahaja di Shopee. Sama ada akses fizikal, digital atau lantai kedai, Shopee cukup fleksibel untuk menampung pelbagai model perniagaan.

Walaupun begitu, masih ada beberapa sekatan untuk menjual barang anda.

Bagaimana saya mula menjual di Shopee Malaysia?

Langkah 1: Muat turun App Shopee dari Apple App Store atau Google Play Store

Langkah 2: Mendaftar akaun Shopee secara percuma

Selepas memuat turun aplikasi, pergi ke profil anda dan daftar untuk mendapatkan akaun percuma. Anda boleh melakukannya menggunakan nombor telefon, Google, Facebook, atau akaun Apple anda:

Anda akan menggunakan akaun yang sama untuk membeli dan menjual. Sebagai tambahan, anda tidak akan dapat menukar nama pengguna anda pada masa akan datang, jadi sila pilih nama pengguna yang ingin anda jual!

Langkah 3: Siapkan penghantaran

Siapkan penghantaran anda – Anda boleh memilih antara DHL Ecommerce dan J&T Express.

Langkah 4: Senaraikan produk yang ingin anda jual

Setelah anda mendaftarkan akaun dengan Shopee, anda kini boleh mula menyenaraikan produk untuk dijual. Tambahkan foto, masukkan semua butiran produk anda, termasuk maklumat penghantaran dan klik Terbitkan:

Cara meningkatkan jualan anda di Shopee

Setelah anda mendaftar dan memuat naik produk anda ke kedai Shopee anda, soalan anda seterusnya adalah: Bagaimana saya mendapat lebih banyak jualan?

Berikut adalah beberapa cara untuk meningkatkan penjualan:

Tambahkan potongan dan kupon ke kedai anda

Semua orang suka diskaun. Gunakan tawaran yang ditawarkan oleh pusat pemasaran anda untuk meningkatkan penjualan di kedai anda. Anda boleh memilih dari “Promosi Diskaun” dan “Kupon”:

Ikut serta dalam aktiviti

Seperti di semua pasar, penjual Shopee dapat mengambil bahagian dalam acara yang dijalankan Shopee secara berkala. Ini sering dipasarkan kepada pembeli, memberi peluang kepada penjual untuk menunjukkan senarai produk dan kedai mereka kepada pembeli yang ada dan yang baru.

Ini termasuk penjualan kilat, 9.9, 10.10, 11.11, 12.12 dan acara lain.

Beli iklan tajaan

Shopee menawarkan iklan asli yang boleh anda beli berdasarkan kata kunci. Apabila anda membeli iklan di Shopee, anda berpeluang untuk memaparkan senarai anda terlebih dahulu untuk kata kunci yang anda bida.

Contohnya, semasa saya mencari kata kunci “botol plastik”, senarai ini muncul pertama (perhatikan TAB “iklan” dalam senarai):

Anda boleh membeli Iklan di bahagian “Iklan Shopee” di kedai penjual. Anda perlu membuat penambahan sebelum dapat memulakan tawaran untuk kata kunci.

Menjadi penjual Shopee pilihan

Cara lain untuk mendapatkan lebih banyak pendedahan untuk senarai produk dan kedai Shopee anda adalah menjadi penjual pilihan. Kedudukan carian penjual pilihan Shopee, lencana penjual pilihan (yang meningkatkan kredibiliti) dan ganjaran pembeli tambahan semuanya diperbaiki.

Yang mesti anda lakukan adalah berusaha memenuhi standard yang ditetapkan oleh Shopee:

Langsung di Shopee Live

Menggunakan Shopee Live adalah cara yang menyeronokkan dan baru untuk mendapatkan lebih banyak jualan. Seperti yang saya bincangkan dalam artikel terakhir saya, streaming langsung telah menjadi salah satu saluran penjualan terpanas di Malaysia.

Dengan Shopee Live, anda dapat menjadi tuan rumah live streaming anda sendiri dan menjual kepada pelanggan baru dan sedia ada. Tukarkan penonton anda kepada pembeli semasa siaran dengan menawarkan potongan harga, kupon dan tawaran eksklusif.

Letakkan iklan Facebook di kedai anda

Sekiranya anda ingin meningkatkan lagi pendedahan ke kedai anda, pertimbangkan untuk meletakkan iklan Facebook yang disasarkan di kedai Shopee anda.

Iklan Facebook dapat membantu anda menambahkan saluran pemasaran tambahan ke kedai Shopee dengan menarik pelanggan baru yang mungkin belum pernah mendengar tentang kedai anda sebelumnya.